Skip to content
12 Jan / Slavica Černoša

Zadeva: Dostojanstvo volivcev

V času poteka predvolilnega in povolilnega obdobja se nisem želela oglašati in vključiti v razpravo, ker se ne spodobi pa tudi ne bi bilo modro, saj bodo nekateri od teh politikov pravzaprav naši nadrejeni oziroma, naši šefi. Kar pomeni, da ponavadi molčimo in čakamo, saj nas resnično izjemno zanima kdo bo mandatar, predvsem pa kdo bo naš minister, državni sekretar… To zanimanje izhaja iz naše dvojne vloge in sicer, delavca in kot volivca. Tisto, kar je za vse državljane le politika in vlada, je za nas v državni upravi načrt dela in top management. Takšna obdobja so za nas normalna in spadajo v del našega delovnega procesa in dinamike dela, saj se ritmično ponavljajo  vsakih toliko let. Letos pa je ta ritem  drugačen in tudi ves ta krizni finančni, zaposlitveni in še kakšen krč, ki ga čutimo vsepovsod, se je preselil še na politični parket, čeprav smo izvolili predstavnike političnih strank prav zato, da rešujejo to zakrčenost in delajo v dobrobit državljanov oziroma, volivcev.  Nikakor ne morem razumeti, da nekdo, ki je dobil mandat volivcev za uresničitev programa,  potem ni pripravljen stopiti v vlado in ta program tudi uresničiti.  Še bolj čudna in nenavadna je takojšnja odločitev za vlogo opozicije. Glas sem dala politikom za delo, za prevzemanje odgovornosti, za dogovarjanje, za glasovanje  in ne za kupčkanje, preštevanje, trgovanje, žuganje, izgovarjanje, trmarenje… Vse to sodi nekam drugam in ne v hram demokracije. In to žali moje dostojanstvo, saj se počutim izigrano, ker z mojim glasom ravnajo neodgovorno, nespoštljivo,  predvsem pa ga sploh ne upoštevajo.  Tokrat nas je velika večina s takšnim občutkom, vendar je videti, da to sploh ne šteje. Zdaj ne več in to je  grenkoba volivca. In ne samo mene…

11 komentarjev

komentiraje
  1. Gorazd / Jan 13 2012

    Tvoje trobezljanje je neodgovorno – povej za koga si glasovala. Če si za PS, ti tud fax ne pomaga ampak lobotomija

  2. gospodar / Jan 13 2012

    Za DLGV, ki jo podpiram in sem jo volil, lahko z gotovostjo povem, da ravna natančno tako, kot se je zavezala pred volitvami in po volitvah. Odgovorno ravna z mojim glasom. Popolnoma ustrezno je postopala v dogovarjanju za levo koalicijo, kot je ravnala z nedvigom glasovnic zaradi zaščite čistega obraza. In pričakujem, da bo resno postavila pogoje za vstop v vlado tudi Janezu Janši, če bo predlagan za mandatarja. Tudi za ceno opozicije, če ne bo upoštevana v zadovoljivi meri. Jo ni stranke, ki bi toliko storila za svoje glasove, že pred sestavo koalicije.

  3. živa levstek / Jan 13 2012

    Povsem se strinjam z vami, počutim se prevarano in izigrano.Upam samo, da tako obnašanje ne bo privedlo volilcev, da se volitev v bodoče ne bodo udeleževali.

  4. živa levstek / Jan 13 2012

    -za gospodar To ni nikakršno odovorno ravnanje, to je kupčkanje pod mizo, skrivanje. V kolikor DLGV podpre Janšo, ponovno dokaže, da je bil scenarij že sestavljen. Zanima me tudi kako boste nagovarjali volilce ob prihajajočem družinskem referendumu. Pa še to, brezplačniki, nepodpiranje reform, žaljenje sodstva, sestavljanje leplenk je za vašo stranko torej sprejemljivo.Žalostno!

  5. gospodar / Jan 13 2012

    Spoštovana Živa Levstek. Ne pripisuj DLGV stvari iz zgodovine in časa, ko še ni obstajala. Prav tako jo ne dolži za stvari, ki se še niso zgodile. Pogajanja so v teku in prav bi bilo, da uspejo. Kakšno pozicijo in stališče ima pa lista o posameznih problemih države si lahko prebereš iz programa. Nič od tega, kar si navedla zgoraj Lista ne jemlje za ključno in se je pripravljena uskladiti s partnerji. So pa področja, kjer debate ni. Finančna disciplina, pravna država itd.

  6. Sebi / Jan 13 2012

    “Nikakor ne morem razumeti, da nekdo, ki je dobil mandat volivcev za uresničitev programa, potem ni pripravljen stopiti v vlado in ta program tudi uresničiti. ”

    Kdo pa pravi, da bi z vstopom v vlado sploh lahko uresničili ta program ?

    Osebno sem dal glas g.Virantu, ker ni ravno militantni Janša na eni strani ali lahko vodlivi Pahor na drugi strani. Tretja opcija Jankovič se mi je pa kot muha enodnevnica zdela dokaj neresna in vsaj moralno sporna če pogledamo vsa mešetarjenja okoli zemlišč in podjetij v Ljubljani.
    Kot volilec g. Viranta morem najprej zaupati v njega in če se je odločo, da g.Jankovič ni primeren za udejanjenje njegovega programa mu zaupam sodu mu bom pa na naslednjih volitvah, ko bodo vidni rezultati.
    Mi je pa skrajno nerazumlivo, da vsi, ki se danes zgražajo nad dejanjem g. Viranta niso že v osnovi raje dali glas ljubljenemu Jankoviču. Pa saj verjetno so ga pa sedaj le lažno predstavljajo razočaranjena odločitvijo g .Viranta kot njegovi volilci.
    Osebno sem ravno zato dal glas g. Virantu, da on kot politik izbere pravo pot levo ali desno, ker sam sem že poizkusil oboje in bil 2x razočaran. Če bo njegova odločitev prava bom ocenil na naslednjih volitvah in nikakor ne more nihče biti razočaran nad njim po 1 mesecu. Če pa nekdo simpatizira z Janšo ali Jankovičom zakaj potem ni dal glasa njegovi stranki ?

    Me pa zanima kje je dostojanstvo g. Turka ? Že pred volitvami je napovedal, da ni nujno, da se mandat podeli zmagovalcu, seveda takrat je računal na zmago g. Janše pa si je predcednik pustil odprte vrate za svojega ljubljenca.
    Potem po zmagi g.Jankoviča ni bilo več dvoma komu podeliti mandat in kot kaže neskončni mandat kljub temu, da prvič v zgodovini ni imel predlagani mandatar zagotovljene večine v parlamentu.
    G. Turk bi se lahko končno malo umiril in spredvidel kaj je naredil 1 mesec v tako kriznih časih je propadel zgolj zaradi navijaškega madatiranja kjub očitni nepodpori v parlamentu in kot kaže bo poizkušal z g Jankovičom v nedogled oz dokler ne izilijo zase pozitivnega rezultata.

    Dostojanstvo g. Turka je vsaj močno omajano če že ne izgubljeno z tako navijaško potezo, ki pa še kar traja. Še dobro, da so letos volitve za predcednika države.

  7. guru / Jan 13 2012

    Sem srečal kar nekaj nadležnih tercialnih oseb, pa vendar, ste levaki v svoji “modrosti” še rang višje.

  8. Sebi / Jan 13 2012

    Še nekaj dodam.

    Tudi sam nisem 100% Slovenecpo krvi sem pa po srcu zato 120% Slovenec in sem bil zelo razočaran, ker so nekateri iz mojih krogov dali glas za g. Jankoviča zgolj zato ker je bolj naš čovjek.
    Dokler se bomo delili na leve, desne in priseljence in tako tudi glasovali ni svetle prihodnosti za Slovenijo.

    Zame bi večina ljudiv okolju pričakovala da bom glasoval za ZJ pa nisem zgolj zato, ker ni imel programa in ima slabe reference kot politik in konec koncev tudi kot gospodarstvenik, ki je razvijal že tko razvito podjetje, ki smo ga gradili destletja v času najbolše gospodarske rasti in še to na puf.

    Ljudje ko boste zmogli glasovat kakor jaz
    2004- Janša
    2008- Pahor
    2011 – Virant

    torej nestrankarsko zabetonirano ampak po presoji kdo obeta več potem smo na konju do takrat pa zaplonkani desničarji,levičarji in po novem priseljeni Slovenci ..kako žalostno

  9. Anastasia / Jan 13 2012

    Odgovor “gorazdu” in “gospodarju”: g. gorazd, nimate pravice žaliti vsakega, ki ni točno vašega mišljenja. G. gospodar – kaj pa je “uresničila” lista Virant??
    Strinjam se z razmišljanji blogerice.
    Po 82. členu ustave so poslanci zavezani ljudstvu in ne zgolj posamezni stranki. In tako bi morali tudi glasovati. To je eno – drugo pa: prispevki za mastne plače in prejemke poslancev in drugih funkcionarjev gredo iz davkoplačevalskih sredstev, tudi invalidnin. Za tiste, ki ne verjamejo, pošiljam povezavo: http://www.zpiz.si/pokojnine/invalidski prejemki.
    Hvala!

  10. gospodar / Jan 13 2012

    Spoštovana Anastazia. Virant ni mogel uresničiti še ničesar državotvornega, ker preprosto s svojo stranko ni še imel te možnosti. Državotvorno je poskusil ravnati v času oblikovanja vlade narediti vse, da bi bila ta široka in opravilno sposobna. Svojim volivcem izpolnjuje obljubo s tem, da ni pristal na polovične rešitve leve ponujene opcije in poskuša z drugo varianto.
    Glede 82. člena pa tole. Če se lahko predvidi razvoj dogodkov v zvezi s krajo glasov in etičnih posledic, potem je v cilju ohranitve čistega obraza stranke nujno ravnati tako, kot se je ravnalo. Stranka je samo na ta način ostala čistega obraza. Izbira manjšega zla. Politično popolnoma korektno. Ravnanje poslancev je svobodno, kar velja tudi za podleganje takim pritiskom, kot je svojevoljno in sekularno tolmačenje določil tega člena ustave.

  11. Sebi / Jan 13 2012

    g. Anastasia kaj bi pa morala uresničiti lista g.Viranta ? Saj še ni vlade kjer bi lahko kaj uresničila ali neuresničila. Jaz kot volilec g. Viranta ostro naspretujem mnenju levakov, da smo g. Viranta volili levaki in da je razumljivo v naprej, da bo sodeloval z levo stranjo.

    Od g. Viranta pričakujem, da bo uresničeval svoj program v levi ali desni vladi kjer bo pač precenil, da ga bo lažje in ocene ali je to prava poteza ali ne bomo podali po nekem obdobju.

    Kar se tiče glasovanja: g. Jankovič je imel javno podporo 44 glasov ( zanimivo, da ga še ti niso podprli – le zakaj ?)
    In je z zavajanjem, da ima podporo 47-48 glasov ter kofetkanjem vnesel nemir med stranke. Glasuješ lahko z za,proti ali se vzdržiš kolikor jaz vem je po zakonu vzdržanje enako ena od možnosti glasovanja saj nihče ne more nekoga prisilit k glasovanju. Tako kot mene ni nihče prisilo da odam glas za g. Viranta. Nikogar niso privezali na klop vsak je lahko odšel in glasoval za, proti ali se je vzdržal.

    Je pa zelo jasno, da se ne sme vplivati na glasovanje in v SD so z pogojem za nadzor, da je moral vsak pokazati glasovnico vsaj 2-ma v stranki. To potem ni več tajno glasovanje temveč javno in s tem kršijo zakon o javnem glasovanju.

Komentirajte