Skip to content
15 Apr / Slavica Černoša

Zadeva: Pokojninska reforma

Zadnje čase je top tema reforma pokojninskega sistema tudi med državnimi uradniki, zlasti pri tistih, ki smo malo starejši oziroma srednjih let, saj se nam z vsako reformo težko pričakovana upokojitev odmika.  Prva večja reforma je bila izpeljana na račun žensk,  sedaj pa na ramenih nižje izobraženih delavcev. Seveda se nam to ne zdi pravično, zlasti tistim, ki se nam upokojitev vedno odmika. Kljub temu pa je treba priznati, da nam statistika ni naklonjena. Čeprav statistiki neradi verjamemo, ji je potrebno priznati, da nam pa le pokaže določena gibanja in trende. V primeru starosti prebivalstva Slovenije kaže, da je povprečna starost Slovencev v letu 2008 bila 41,2 let, leta 1981 pa 34,2 let.  Pomeni, da smo se v 28 letih vsi prebivalci postarali za 7 let, saj nimamo dovolj otrok, da bi te trende spremenili.

Projekcija prebivalcev, ki jo je opravil Statistični urad RS prav tako ne napoveduje rožnate situacije, saj predvidevajo, da bo leta 2025 vsak tretji prebivalec Slovenije starejši od 60 let.  Skratka, čeprav smo marljivi na vseh področjih, le na enem nam je produktivnost močno upadla in se nismo izkazali, zato pa bo davek na tovrstno neproduktivnost precej visok in ga bomo plačevali s podaljšanjem delovne dobe in prav tako naši otroci, ki pa jih je premalo. Kakšna pa bo naša delovna učinkovitost pri 60 tih pa je težko napovedati, zagotovo ne takšna kot v mladosti ali srednjih letih. V vsakem primeru pa bomo morali delati, ker bo pokojnina premajhna, saj ne bo ljudi, ki bi vplačevali v pokojninski sklad ali pa bomo ukinili sistem solidarnost in si sami varčevali za pokojnino. Skratka, zdržati bo treba…

En komentar

komentiraje
  1. tine / Apr 17 2010

    Če ne bodo podjetja plačevala delovcem v pokojninsko blagajno bo treba starostna meja dvignit na 95 let in nato kar živega zakopat,če ne bo hotel sam umret.Dobro bi bilo videti koliko jih umre tik pred penzijo in koliko takoj po penziji.Kam gre pa tisti denar ???????

Komentirajte