Skip to content
8 Apr / Slavica Černoša

Zadeva: Vaši in naši II

Ko sem govorila o naših in vaših nisem omenila, da je ta delitev prisotna tudi pri najbolj običajnih in vsakodnevnih uradniških opravilih kot je zbiranje podpisov ali parafiranju dokumentov. Zanimivo je, da v kolikor sodiš v tisto kategorijo državnih uradnikov, katerim  minister in ves njegov kabinet zaupa, potem nimaš težav pri podpisu pa čeprav ni pripravljen v skladu s splošnimi navodili. Potem si car, saj lahko normalno delaš. V kolikor pa sodiš v drugo kategorijo, potem pa imaš nešteto težav in se ti življenje zdi neznansko zapleteno, predvsem pa neproduktivno in na trenutke tudi farsično, kajti dopis ni napisan v ustrezni obliki, ali formatu, velikosti črk ni ustrezna, pisava je napačna, datum ni ustrezen, nimaš vseh podpisov in zagotovo je kaj narobe s financami, zato mora finančna služba še enkrat pregledati, kar pomeni, da bo  zagotovo našla napako in tvoje delo bo usmerjeno nekaj dni na odpravljanje napak, saj se resnost napake meri v številu dni za njeno odpravljanje. Včasih se sprašuješ ali je s teboj vse v redu in ali nisi v kakšni časovni zanki in si se vrnil daleč v preteklost in v nek čas o katerem si nekoč bral pri zgodovini.

No ja, ni vedno tako, včasih ti uspe dokaj hitro izpeljati postopek in si neznansko ponosen nase, kljub temu pa te uporabniki včasih ne razumejo, kajti skoraj neverjetno je, da za preprosto zadevo kot je nek dopis, ki ga podpiše minister potrebuješ nekaj dni. Ponavadi niti ne povemo kaj je narobe, ker nam je nerodno priznati resnico in postrežemo s kakšno bolj sprejemljivo razlago zamude, kajti takšna delitev na vaše in naše, ki resnici na ljubo ne koristijo ne enim ne drugim, temveč je povsem nepotrebno kazanje moči, kar pa ni ravno značilnost modrih in skromnih ljudi, ki bi naj delali v interesu ljudstva.

En komentar

komentiraje
  1. Marko / Apr 11 2010

    Tako pač je in mislim, da nam ni pomoči. Slaba tolažba je ta, da ni samo pri tebi tako, ampak povsod. Vedno so neki “tabori” – eni z več več moči, drugi pa pač ne. Bedarija, a tako je… ker roko na srce bi bile stvari veliko hitreje urejene, a zaradi teh otročjih zadev pač niso. Vsak gleda za lasten interes (interes tabora) in ne za skupno dobro. Fuj.

Komentirajte