Skip to content
2 Jun / Slavica Černoša

Zadeva: Referendum in druge pomembnosti

Čeprav je trenutno top tema referendum in odločanje o arbitražnem sporazumu, ki se bo vršilo v nedeljo, je za navadne smrtnike in tudi državne uradnike bistveno bolj pomembno ali bomo dobili plačo, koliko jo bomo dobili ter v mojem primeru tudi kdaj nam bodo izplačali potne stroške. Skratka, skrbi nas vsakdanje življenje in vse drugo je temu podrejeno. O arbitražnem sporazumu pa se bomo odločali vsak po svoji vesti, znanju volji in prepričanju ne glede na to, kaj nam bodo svetovali in priporočali drugi in v katere tabore nas bodo vabili. Kje in kako bo tekla meja med državama bi moralo biti že zdavnaj dogovorjeno in ne glede na našo odločitev na referendumu se bo kljub temu potrebno še dogovarjati, predvsem pa potem tudi upoštevati dogovorjeno. In prav na ta najpomembnejši del nimamo vpliva in o njem ne moremo odločati. Zato me osebno trenutno bistveno bolj zanima kdaj mi bodo izplačali potne stroške, za katere sem založila svoj denar…

Pri nas jih izplačajo v dveh do štirih tednih po tistem, ko so predložil izpolnjen potni nalog z vsemi dokazili in poročili. Če pa so na tvojo žalost vmes prazniki, se takoj podaljša za kakšen teden. Kljub temu pa so ekspresno hitri v primerjavi z bruseljsko administracijo, ki povrnejo stroške v dveh ali treh mesecih, včasih pa tudi v daljšem obdobju.

Prav zaradi tega večina takšnih srečanj organizator direktno naroča in plača letalske karte in včasih tudi bivanje v hotelu, ker je to hitreje in ni potrebno zbirati potnih nalogov, kopirati letalskih kart, avtobusnih kart in drugih dokazil o nastalih stroških potovanja. Podobno je pripravila tudi Španija, vendar je pepel pokvaril takšne načrte, zato je potovanje potekalo drugače in prav zanima me koliko časa bodo potrebovali španski uradniki za vračilo potnih stroškov – trenutno že zaostajajo za našimi. Med tem pa se bom udeležila referenduma…

En komentar

komentiraje
  1. a / Jun 6 2010

    Zapis je tipično slovenski,se pravi, go. zanima le neka malenkost, ne ukvarja pa se, vsaj misleno ne,s tem, kaj je gnilega v tej državi? Kaj je potrebno spremeniti, da ne bo največji problem izplčilo potnih stroškov, da bo to samoumevnost.
    Dolga leta smo živeli v državi, kjer smo iz dneva v dan morali iskati bližnjice za eno in drugo dobrino in roko na srce, primanjkovalo je vsega in neverjetno, vesga je bilo dovolj.
    Politika nam je zatrjevala, da živimo v najboljšem družbenem sistemu, čeravno so nam dnevno prali glave in smo bili podobni črednim ovcam.
    Ob kratki otoplitvi in na hitro skomponiranimi družbenimi spremembami, smo ponovno utonili v sistem, kjer nam onemogočajo dostop do normalnih stvari, da se zabavamo in ukvarjamo s samoumevnostmi, velike teme, družbene spremebe, pa ostajajo nekje daleč v območju abstraktnosti. Takšen obrambni mehanizem trenutnih politikov je poznan in preizkušen. Vladali nam bodo vse do takrat, dokler se barka ne bo popolnoma potopila. Takrat tudi potni stroški ne bodo več problem. Problem bo goli suhi kruh in ta čas, ko se bo potrebno boriti za skorjo kruha bo kmalu napočil.
    Potem pa se boste spraševali: zakaj sem bila čredna ovca, saj mi je narava dala dovolj pameti, da mislim s svojo galavo in bi lahko pravočasno obrnila hrbet prevarantom “socialističnega tipa”.

Komentirajte