Skip to content
26 Aug / Slavica Černoša

Zadeva: Ljubljana v očeh turista

Včeraj sem po sili razmer  bila v vlogi amaterskega vodnika po Ljubljani in sicer kolegu iz tujine, ki je že nekajkrat bil v naši prestolnici, vendar si je nikoli ni temeljiti ogledal in je izrazil željo, da to opraviva skupaj. Moram priznati, da sem predvsem jaz bila presenečena  in da sem izgovorila veliko več o-jev in a-jev , kot jih ponavadi izgovorijo turisti, predvsem pa sem imela težave s pojasnjevanjem razlogov za moje presenečenje.  Čeprav živimi v prestolnici že nekaj desetletij, me je letos resnično presenetila cela vrsta novosti, za katere nisem niti vedela, da obstajajo, saj so jih dolgo časa skrivali za več ali manj neuglednimi  ograjami, ki pa so letošnje poletje čudežno izginile in so posamezni deli mesta zablesteli v vsej lepoti barv, oblik in materialov.

Zadnja velika pridobitev za Ljubljano je bil Cankarjev dom pri katerem so se ravno tako kresala mnenja in prelivalo črnilo o njegovi glamuroznosti, potratnosti in vsem podobnem, kar slišimo tudi danes, hkrati pa ga z veseljem obiskujemo in vsega tega niti ne opazimo, kajti takšne zgradbe se gradijo za daljše obdobje in morajo predvidevati tudi potrebe prebivalstva v prihodnosti, hkrati pa zadostiti estetskim vidikom časa in prostora, kar pa ni enostavno in ponavadi te zgradbe v začetku izstopajo, potem pa se stopijo z okoljem in ga obogatijo bodisi z lepoto ali drugačnostjo.  In vse to sva opazovala tudi v naši prestolnici.

Resnično sem začela spoštovati volitve in njihovo čudežno moč, ki je trenutno najbolj vidna in zaznavna prav v Ljubljani in dokler nas razveseljujejo s tolikšnimi novostmi in izboljšavami,  se jih bom veselila tudi v prihodnje, vendar si jih bom najprej temeljito ogledala, da ne bom sama postala turist v lastnem mestu, kajti spremembe so hitre in obsežne ali pa se jaz staram…

Komentirajte