Skip to content
26 Oct / Slavica Černoša

Zadeva: Poročila, da te kap

V tem počitniškem času, ko od nas celo delodajalec pričakuje, da bomo odšli na dopust, saj so začeli uveljavljati reklamacije na določena gradbena dela in smo morali izseliti vse premične predmete iz pisarne ter se nas trenutno več gnete v pisarnah skupaj z zaboji dokumentov, se na našo žalost nismo mogli umakniti, kajti potrebno je pripraviti poročilo.  In nemalokrat me sprašujejo kaj pravzaprav delamo v službi, trenutno bi lahko rekla brez oklevanja – pišemo poročila! Članstvo v številnih organizacijah, združenjih in uniji nam je prineslo tudi nešteto poročil.  Vsak uradnik v svojem letnem ciklusu piše vsaj en mesec različna poročila. V kolikor je na višjem položaju ali pa le v višjem uradniškem nazivu  ali pa če je specializiran za široko področje, ki zajema vsa druga področja, potem v povprečju piše poročila najmanj tri meseca.  Kajti poročila je potrebno pisati za številna področja znotraj EU, potem prav tako za številna področja znotraj Organizacije združenih narodov, zlasti Unescova poročila so zahtevna, potem pa še številna poročila za OECD, da nacionalnih poročil za Parlament, Vlado ali pa za različne strokovne svete in organizacije niti ne omenjam. Potem pa je še vsa ta poročila potrebno enkrat  pregledati, ko so sestavljena z drugimi poročili, napisati pripombe, dopolnitve in popravke.

Ob pripravi poročil, ki so ponavadi vodena z različnimi vprašanji se pogostokrat vprašam kakšen je njihov namen, saj so tako zastavljena, da je videti ob njih odgovor povsem nepomemben. No, zdaj mi je vsaj jasno kje se državni uradniki učimo zakomplicirati zadeve.

Ob koncu mandata vlade pa se začno še poslanska vprašanja, vprašanja številnih organizacij in združenj in tudi novinarska so tudi bolj pogosta. Vprašanja državljanov in pa naših izvajalcev, s katerimi sodelujemo skozi vse leto pa so tako ali tako stalnica. Skratka, če ne pišemo poročil ali pa jih pregledujemo, potem zagotovo odgovarjamo na kakšno vprašanja in komaj, da imamo čas opraviti naše strokovno delo, da bi o njem lahko poročali.

Komentirajte