Skip to content
24 Nov / Slavica Černoša

Zadeva: Poletne počitnice pozimi in vrste pri zdravniku

Letos mi je končno uspelo uresničiti dolgoletno željo obiskati južni del zemeljske poloble, čeprav ni bila točno tista stran sveta, ki sem jo želela obiskati, je bilo nadvse zanimivo in poučno. Brazilija je dežela velikih razsežnosti in številnih kontrastov, vendar topla, barvita in prijazna.  Poleg informacij in obisku naravnih, kulturnih in drugih znamenitosti, sem z velikim zanimanjem prisluhnila lokalnim vodičem, ko so omenjali šolski ali pa zdravstveni sistem. Ker se je končevalo spomladansko preverjanje znanja so se učenci in študenti že pripravljali na dvomesečne  poletne počitnice, julija pa imajo dvotedenske zimske počitnice, vsaj v tistih štirih zveznih državah od 26, ki smo jih obiskali. Vremenske razmere pa se ne razlikujejo prav veliko v zimskem ali poletnem času, le temperatura je nekoliko nižja (okoli 23 stopinj C) in nekoliko več dežja imajo pozimi, o snegu pa ni govora, saj še Božiček nosi sončna očala, tako je bilo videti v trgovskih centrih, ki so bili že bogato okrašeni z novoletnimi okraski pa tudi okoliške palme so bile deležne lučk in okraskov.  Učiteljem pa se podobno godi kot našim, saj imajo v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci podobno plačo kot pri nas – v absolutnem znesku to znaša okoli 1000 EUR. Imajo pa nekaj več ugleda, vendar v primerjavi z zdravniki močno zaostajajo.

Učenci nosijo šolske uniforme, ki so prilagojene vremenskim pogojem, študenti pa opravljajo izpite v črnih haljah in kapah, kar smo videli v živo in jim nismo bili prav nič nevoščljivi, saj so se potili s podvojeno močjo, vendar so jih nosili z velikim ponosom. Vsi pa so hvalili javne izobraževalne ustanove, ki so boljše od zasebnih, ker je veliko povpraševanje imajo izjemno dobre študente, na zasebne ustanove pa gredo tisti študenti, ki ne dosežejo zahtevanih standardov za vpis na javno fakulteto in imajo zadosti denarja, da jih plačajo.

No, tisto, kar mi je ostalo v  spominu in kar sem nemudoma primerjala z našim sistemom je dejstvo, da so vsi vodiči poudarjali, da je kljub dobri zdravstveni mreži še vedno potrebno čakati celo  tri mesece na določen poseg pri zdravnikih. Seveda smo tisti redki Slovenci ob tem zgražanju vodičev modro molčali. Predvidevam, da naši turistični vodiči ne poudarjajo kakšne so naše čakalne vrste pri specialističnih pregledih, ker jih nihče ne bi razumel…

Komentirajte