Skip to content
20 Jan / Slavica Černoša

Zadeva: Kriza krize

Ob urejanju hišne administracije sem našla tudi zbirnik položnic za dve leti nazaj in ker že nekaj časa opažam, da je plača nekoliko krajša kot je bila pred leti, sem iz radovednosti preverila zneske, ki sem jih plačala januarja 2009 in januarja 2011. Ugotovila sem, da se je skupni znesek povečal za 20%, pri čemer je rekorder v podražitvi odvoz smeti, saj se je ta storitev podražila za 132% ter plin za 38,4%. Stroški upravljanja so se tudi povišali za 13%. V absolutnem znesku ta razlika znaša 58 EUR.  Ne glede na dejstvo, da je morda bil december leta 2009 toplejši od lanskega decembra, drugih bistvenih sprememb ni bilo, kar pomeni, da so se v našem gospodinjstvu v dveh letih stroški bivanja povišali za petino.  V tem času se je plača celo nekoliko znižala, saj že leto in pol ne prejemamo dodatka za delovno uspešnost. Ker sem že brez napovedanih  podražitev opazila, da so se stroški moje košarice prehranskih izdelkov  že povišali za petino, sedaj bo to povišanje še nekoliko višje, saj se dražijo še nekateri pomembni izdelki v tej košarici. Predvidevam, da se bodo stroški povišali na najmanj tretjino vrednosti izpred dveh let.

Vse kaže, da bomo  še nekaj časa v gospodinjstvih manj trošili, še bolj oklestili stroške za kulturo, izobraževanje, dopust pa tudi prehrano ter za obutev in oblačila, kar pa pomeni podaljšanje krize, saj se gospodarstvo ne bo moglo opomoči ob zmanjšanju kupni moči prebivalstva. Do sedaj so krizo močno čutili delavci propadajočih in že propadlih podjetij, sedaj pa se ta kriza seli na celotno populacijo, pri čemer je le majhen delež tistih, ki krize ne bodo čutili. Videti in čutiti je, da je že sama kriza v krizi, prebivalci pa še bolj. Do sedaj smo imeli vsaj še koliko toliko kruha in iger, sedaj nam ostanejo  samo še igre in bojim se, da to ne bo dovolj za preživetje, vsaj kruha bi še moralo biti dovolj, predvsem pa bi ga moralo biti zadosti in po vsem dostopni ceni.

3 komentarjev

komentiraje
  1. Ljudina / Jan 21 2011

    Logika je res enostavna. Ni plač ni kupcev ni potrošnje ni izgoda iz krize, ali kako lahko pohlep sam sebe poje.

    SALVE

  2. Polde / Jan 21 2011

    Pošljite to na znanje vladi, recimo kar Pahorju, ki ne zmore preživeti s 3.000€ ali pa morda Kresalovi, ki živi ja takooo skromno, Svetliku, ki delo in zaslužek večini še bolj oddaljuje … ali pa komurkoli že od teh, v glavnem važno je, da to dobijo na ‘mizo!’

  3. nina / Jan 21 2011

    Ja, tudi sama sem naredila enak izračun. Najprej sem ga kar ponovila, ker se mi bila prepričana, da sem se kje zmotila… Potem pa sem šla še malo bolj nazaj – plače so nam iz SIT konvertirali v EUR, jih še malo znižali, cene so šle pa v nebo. Se spomnite, kaj se je včasih dobilo za 2.400 SIT in kaj danes dobiš za 10 €? Plače so še vedno na nivoju čiste konverzije ali celo nižje, vse ostalo pa… bolj žalost.

Komentirajte