Skip to content
1 Jun / Slavica Černoša

Zadeva: Spremenjena vloga in usmiljenje

Ob času aretacije najbolj iskanega človeka v Evropi sem bila na Nizozemskem in o tem dosežku ni bilo prav nobene besede med prisotnimi kolegi, zato pa je izjemno veliko pozornosti bilo namenjeno temu v javnih medijih, kjer sem pravzaprav tudi izvedela za ta dogodek. CNN je o tem poročal zelo podrobno, pri čemer so pokazali zdaj že dobro znani fotografiji, kjer je sedaj videti postaran in skoraj usmiljenja vreden starček ter poročali o njegovem menda slabem zdravstvenem stanju. Pri tem sem se mi je skoraj zasmilil, saj je v primerjavi z njegovo sliko iz obdobja, ko je bil na vrhuncu moči, sedaj star in nemočen. Pomislila sem kako je to pravzaprav nenavadno, da se človek, ki je zagrešil nepojmljive zločine zoper človeštvo skuša sklicevati prav na te vrednote in pričakovati od ljudi usmiljenje in vse tisto, za kar v času, ko je imel moč in možnost to res pokazati, niti pomislil ni na njih.

Pravzaprav je še bolj nenavadno, da prav ljudje, ki teptajo vse civilizacijske norme in so neusmiljeni in okrutni, potem prvi zahtevajo in tudi pričakujejo prav vse te humanistične prvine zase. Očitno so vse to zelo dobro poznali tudi v času svoje okrutnosti, vendar jim je položaj dal priložnost, da za nekaj časa igrajo vloga boga in to vlogo igrajo popolnoma brez zadržkov in omejitev – celovito in predano. In pri tem ne čutijo nobene krivde, saj so opravljali le delo, ki jim je bilo dodeljeno. Potem pa je te vloge konec in se začne druga vloga, saj je pomemben le cilj, vse drugo je pot do tega cilja, pri čemer žrtve na tej poti sploh niso pomembne.

Kmalu bomo videli kako bo odigrana tudi ta vloga in kakšna igra bo tokrat uporabljena za dosego cilja. V tej igra vsaj nedolžnih žrtev ne bo, temeljne človekove pravice pa veljajo za vse enako in to brez izjeme. In to je tisto čemer je ves sodni proces namenjen in tudi potreben.

Komentirajte