Skip to content
11 Jul / Slavica Černoša

Zadeva: Nevednost ali hipokrizija?

Dogodki  v zadnjem času so precej vroči, saj se v pisarnah zaradi varčevanja kuhamo na najmanj 27 stopinjah, pri čemer ne smemo imeti odprtih oken. Predvsem pa nas je pogrel naš vrhovni šef, ki napoveduje zmanjšanje zaposlenih v državni upravi,  ki ne izpolnjujejo pričakovanja svojih šefov ter bi  pomladil državni aparat. To kaže, da ne pozna zakonodaje na področju delovnih razmerij, kar mu očitajo sindikati, še hujše pa je, da ne pozna razmer na trgu delovne sile in skoraj grozljivo, da ne pozna svojega lastnega aparata, s katerim uveljavlja svoje načrte in strategije že tri leta.  Morda pa s tem želi prevaliti krivdo za neuspeh vodenja politike na državno upravo, kar pa je smešno, saj ne moremo in ne smemo nič opraviti ali pa odločiti mimo svojih vodij oziroma, šefov. Vsi šefi pa so manj ali več nastavljeni od vladajoče garniture.

Državna uprava lahko zaposluje delavce na temelju sistemizacije delovnih mest, ki predvideva, da bodo zaposleni imeli ustrezno izobrazbo ter določene delovne izkušnje, saj je pričakovano, da bodo to ljudje z ustreznimi strokovnimi in delovnimi izkušnjami za samostojno opravljanje del in nalog za svojega delodajalca, ki je Republika Slovenija.  In višja ko je pozicija in naziv, več let delovnih izkušenj se pričakuje in predpisuje. Pri tem pa je težko zaposlovati mlade, saj nimajo zahtevanih delovnih izkušenj. Poleg tega pa  smo dolgoživa družba, kot temu pravijo, čeprav bi mirno lahko rekli, da smo starajoča se družba, saj je povprečna starost aktivnega prebivalstva 41 let, vsega prebivalstva pa skoraj 42 let (41,7 let). Kako torej  zadostiti željam našega vrhovnega šefa? S pomlajevanjem državne uprave bi se tudi mi strinjali a kaj ko to ob sedanji sistemizaciji delovnih mest ni mogoče. Hkrati pa je nekoliko nenavadno, da se ob predlagani zakonodaji (pokojninska) za podaljšanje delovne dobe, želi na določenem področju pomlajevati delovno silo. Hipokrizija ali nevednost?! Drugače povedano, vsaka oblast bi  odpustila vse prejšnje uradnike in zaposlila svoje. To pomeni, da bi uvedli ameriški predsedniški sistem za vso državno upravo in bi jo ob vsakih volitvah zamenjali v celoti ali skupaj 30.000 tisoč ali 1,5% prebivalstva.  Še ZDA bi tega ne zmogle. Ne vem, če bi ob tem lahko bila vodstvena struktura uspešna in učinkovita, saj že sedaj opažamo, da smo na začetku vsakega mandata novega ministra vsi “staroselci” nezaupanja vredni uradniki, ki jim je potrebno dati čim manj odgovorna dela, ob koncu mandata pa samo še tisti odstavljeni odgovarjajo na nadležna novinarska in poslanska vprašanja, saj drugi ne znajo ali pa se ne želijo kompromitirati. Res nenavadno uvajanje nove prakse v državno upravo, ki pa ob vsem tem ni sama sebe ustvarila, temveč obstaja zato, da zagotavlja državljanom določene storitve in opravlja naloge, ki so v skupnem interesu vseh državljanom  in ne v interesu posamezne vladajoče strukture ali pa še hujše določene stranke. Kdaj  bo to jasno vsem pa je težko ugotoviti, saj vsaka vladajoča struktura eksperimentira z državno upravo kot da je to njihova last.

3 komentarjev

komentiraje
 1. ANDREJA / Jul 12 2011

  Spoštovana gospa Černoša, čestitam za tole vaše razmišljanje s katerim se popolnoma strinjam. Sem zaposlena v kulturni ustanovi in nas naš ravnatelj tretira na točno tak način, kot ga opisujete. Staroselci smo po njegovem mnenju nesposobni, škodljivi, celo izdajalci. Razen podanikov, ki jih je pripeljal s seboj in so zato temu primerno tudi finančno čudovito nagrajeni. Še enkrat čestitam za pokončno držo in Vas lepo pozdravljam!

 2. Tadej / Jul 12 2011

  Povedano s strani vašega “šefa” pa jaz razumem malo drugače kot Vi.
  Namreč ni skrivnost, da upokojeni delavci javne uprave sklepajo pogodbe z ministrstvi in opravljajo svoje delo naprej. Drugi, enako upokojeni delavci, pa opravljajo honorarno delo za to ali drugo ministrstvo. Ni morda bolj smiselno poiskati kader ali v lastnih vrstah na ministrstvu ali pa na zavodu?

  Enako verjamem, da v povprečju zaposleni v javni upravi, niso tako produktivni kot njihovi kolegi v gospodarstvu. Enako očitno menijo tudi drugi in od tod razmišljanja o zmanjšanju državnega aparata in skritih rezervah.

  Verjamem pa, da je tako razmišljanje boleče za zaposlene v javni upravi. Še več, verjamem, da so najbolj prizadeti ravno tisti, ki pa v javni upravi garajo in puščajo v službi srce. Verjamem, da obstajajo tudi taki…

 3. Reno / Jul 12 2011

  Najbolje bo, da uvedemo nazaj stari socialistični sistem, tale pač ne deluje kar je vidno že iz daljne Avstralije oziroma nas tako počasi in zanesljivo vodi proti notranjim nasilnim in oboroženim eskalacijam. Prejšnji je deloval bolje tako na mikro ekonomskem kakor na moralno etičnem področju. Ta je absolutno neučinkovit na celem spektru področij in delujoč le znotraj zaprtega sistema “naših!” Vsi drugi so odrinjeni in onemogočeni. Prebivalstvo je pa itak nepomembno, celo moteče je – “naj se izseli v tujino in si tam poišče delo..če ga pač ni v svetilniku svet, kjer štruce kruha kar gledajo iz smetnjakov”, slišimo. To govorijo ti, ki so izropali in okradli državo bolj kot so jo nekoč izropali Turki. Nemcev v času vojne tukaj niti ne morem omenjati saj so pa čeprav v vlogi okupatorja prinesli kruha in masla revnemu Balkanu! To sem slišal velikokrat od starejših ljudi, ki so doživeli vojno.
  Zelo očitno je že in v to ni nobenega dvoma, da klepto-tajkuno-dogovorno-kapitalsko-boljševistično delujoči fevdalni sistem na zunaj prikazovan kot kapitalizem (zmotno in namerno) – ne deluje niti v svoji osnovni funkciji ne!

  Nekoč ja, smo bili nekdo in nekaj. Danes smo le še sramota od sramote! In revščina od revščine. Do tega smo se dokopali v kratkem obdobju manj od dveh vlad. Janševe in sedaj Pahorjeve.
  Ni dvoma, slovenski narod je narod latentnih morilcev.

Komentirajte